Teleferik Kazasında Çarpıcı İddialar: İhmal mi, Hata mı?

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nden Dr. Nuri Bingöl, Antalya’da meydana gelen teleferik kazasına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bingöl, “Tasarım aşamasında mesafeler daha kısa tutulup da direklerin mukavemetleri artırılabilir miydi? Sonuçta direk devrildiyse ortada bir ihmal veya hata olduğu ortaya konulmuş oluyor.” dedi.

Bingöl, teleferik kazasıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Kazanın meydana geldiği teleferiğin 7 yıldır kullanıldığını ve son bakımının iki ay önce yapıldığını belirten Bingöl, “Demek ki bakımlarda da bir eksiklik var. Bayram dolayısıyla yoğun bir trafik var. Çok fazla kullanılmış, ısınma veya ağır iş kapasitesinden mütevellit direkte kırılma olmuş gibi gözüküyor. Bakımların ne şekilde yapıldığıyla başlayan birçok hata olabilir.” şeklinde konuştu.

Direğin devrilmemesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, bu tür bir olayın daha önce yaşanmadığını ifade etti. Kurulum aşamasında hesaplamaların doğru yapılması gerektiğini ve tasarım aşamasında direklerin mukavemetlerinin artırılabileceğini belirtti.

Teleferikteki kabinin 8 kişilik olduğunu ve yolcuların eğitim alması gerektiğini dile getiren Bingöl, emniyet kemeri sisteminin bulunmamasının kazada etkili olduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmalarının hızının önemli olduğunu ancak güvenli indirme işleminin daha öncelikli olduğunu vurgulayan Bingöl, acil durumlar için tahliye sistemlerinin olması gerektiğini belirtti.

Kazaların yaptırımlarının hukuki bir konu olduğunu söyleyen Bingöl, bakım işlerindeki ihmallerin standartlara uygun olmadığını ve denetimlerin daha sıkı yapılması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, asansör ve lunaparklardaki benzer kazaların da periyodik bakımların önemini gösterdiğini belirten Bingöl, bu tür yerlerdeki denetimlerin daha sıkı yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel


GazeteISG.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GazeteISG.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et